mijn lochting

moestuinieren, zelfvoorziening, dieren

Bak je dagelijks brood …

Een reactie plaatsen

Met de zondvloed die buiten heerst is het heerlijk in de keuken. Een “zelfvoorziener” weet er wel raad op :  Ons dagelijks broodje bakken …  DSC05907

Veel heb je er niet voor nodig :  een weegschaal, een keukenrobot ( dat maakt het kneden makkelijker, anders je eigen spieren gebruiken !)  en voor de rest volgende ingrediënten :

1,50 kg bloem  (wij gebruiken volkoren bloem) , 40 g  vetstof  ( olijfolie, boter …) ,20 g  zout (ofwel geen, ofwel meer …), een koffielepeltje suiker (ofwel geen : dient om de gist beter te laten werken) , 42 gram verse gist  (1 blokje) , 750 cl water  (lauw water)

Doe de bloem, de vetstof in de keukenrobot, en laat deze traag draaien ( kneedhaak !)  Los de gist en de suiker op in 500 cl lauw water en giet dit bij de bloem.Het zout oplossen in  250 cl lauw  water en giet dit langzaam bij het deeg.

Ongeveer een kwartiertje laten kneden. Keukenrobot stilleggen, deeg uithalen en tot een bal vormen.  Afdekken met een natte handdoek en een kwartier laten rusten.

Het deeg opnieuw kneden  :  goed de luchtbelletjes eruit duwen of nog eventjes door de keukenrobot laten kneden.

Het deeg verdelen over 2 broodvormen ( wij gebruiken silicone vormen).  Bedekken met een natte handdoek en ongeveer een uurtje laten rijzen op een warme plaats.  ( bij ons is dat bij de houtkachel)

DSC05908

Prachtig gerezen komt het deeg vanonder de handdoek !  Nu nog  40 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 175 °. (wij plaatsen een ovenschaal gevuld met water onder de broden in de oven).

Uit de oven halen en laten afkoelen op een rooster. Niet afdekken als je een krokante korst wil. Voor een zachte korst dek je ze opnieuw af met een natte keukenhanddoek.

DSC05910

Dit is het resultaat : 2 verse broden.  Eén om onmiddellijk te gebruiken, één om in te vriezen .

Tijdens het rijzen van het brood ben ik nog vlug eens tot in de moestuin gelopen voor enkele foto’s van de groenten die nu er nu nog staan of reeds geplant zijn.

  • Links boven :  Uien (ras STURON) geplant in september
  • Links onder : Aardbeien (ras BAVO)  geplant in augustus
  • Rechts boven : winterprei
  • Rechts onder : aardbeien (ras DARSELECT)  geplant in augustus (ziet er niet goed uit)
  • Boven de aardbeien (ra-echts onder) zie je nog een Look-bedje ( rassen : VALLALADO en OOSTERDEL) geplant in september.

 

Tot volgende keer !

          Patrick

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s