mijn lochting

moestuinieren, zelfvoorziening, dieren

Goud gevonden !

Een reactie plaatsen

DSC05936Nee, geen echt goud, maar wel iets dat van goudwaarde is voor de moestuin : compost !  Vandaag heb ik het over het zelf maken van deze ‘gouden grondstof’.  Weet dat er in mijn tuin enkel natuurlijke meststoffen gebruikt worden, nml : stalmest (konijnen, schapen, paarden )  compost,  soms gedroogde koemest, hout as.  Dat is alles !

Compost maken is helemaal niet moeilijk :  het is als koken. Er is een recept en er is je eigen interpretatie. Op het internet vind je allerlei recepten : een laagje dit, een laagje dat, kalk, mest, bladeren …  Goed als basis, maar  verlies er vooral het noorden (en de moed) er niet bij.  Compost maken is echt eenvoudig.

Hoe doe ik het : simpel !   Iedereen weet als je een grote hoeveelheid gazongras op een hoop legt dit gaat rotten  en stinken, en niet composteren.  Dat komt omdat het gras veel te veel water bevat ,de zuurstof uit de hoop verdwijnt, en het aan elkaar gaat klitten.   Voeg er ‘bruine afval’ aan toe.  Houtsnippers, takjes, stro …  bevatten geen (of weinig) water  en slorpen het overtollige water op.  De hoop wordt luchtiger en de natuur kan zijn werk doen.  Telkens je nieuwe afval toevoegt, hou rekening met het vocht : te veel vocht, droog afval toevoegen.

Dus één regel voor een goede composthoop :  GROEN AFVAL (nat)  goed mengen met BRUIN AFVAL  ( droog afval)

Om zeker te zijn dat er geen onkruidzaden overleven in je composthoop, moet je voor een hoge temperatuur in de hoop zorgen.  Dat doe je door een voldoende grote hoop te maken.  Een compostbak (zoals je die bij je intercommunale kunt kopen) is een 1 m³ groot en dit is zeker voldoende.

De compost wordt 1 à 2 maal per jaar overgeschept in een andere bak.  Eventueel als er voorhanden is)  wordt stalmest (konijnen), houtas  bijgevoegd. Afdekken met stro.

De rijpe compost ( na 2x  overscheppen)  wordt ofwel gezeefd ofwel ruw op de percelen gelegd.  De gezeefde compost gebruik ik meestal tijdens het groeiseizoen om tussen de planten te leggen ( houdt het vocht beter vast) of om potgrond te maken. (mengen met gewone aarde en zand)

 

Deze week heb ik me vooral bezig gehouden met de compost, maar ook met het snoeien van struiken, druiven, …  Mijn druivelaar moest  eigenlijk al gesnoeid zijn in februari, maar ja, te koud, geen goesting … je weet wel.  De takken worden voor de winter geknipt op ongeveer 30 cm, nu tot aan de gestel tak.

Toch ook beginnen plant : de plantajuinen en de sjalotten zitten in de grond !  Er werden langs 2 zijden van het bed 2 rijen (15 cm tss de rij) geplant op zo’n 10 cm. Na het planten wordt er met een ‘zware’ rol over gerold zodat ze wat vaster in de grond zitten. De eerste nachten heb ik ze nog wat afgedekt met gaatjes plastiek/vlies vanwege de nachtvorst.

De ruimte tussen de dubbele rijen wordt volgende week vol gezaaid met wortelen.  Een combinatieteelt die het bij mij goed doet.  Er kunnen ook pastinaken, rode bieten … tussen gezaaid worden, maar daarmee ‘bescherm’ je de uien niet tegen de uienvlieg.

 

Tot volgende keer !

Patrick

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s