mijn lochting

moestuinieren, zelfvoorziening, dieren

’t Is lente !

Een reactie plaatsen

21 maart : Lente !DSC05964

Parende padden in onze vijver : de lente is begonnen.  Nu start het moestuin seizoen pas echt.  Zaaien, planten  en nog eens zaaien.  Maar pas op :  de nachten zijn nog koud (soms vorst)  en de dagen zijn nog echt niet lang genoeg om buiten al alles te zaaien.

Eerstdaags worden de zomer wortelen, rode bieten, spinazie, wortelpeterselie  buiten gezaaid.  Deze groenten kunnen tegen wat koude, maar afdekken met vlies of gaatjes -plastiek is toch wel aangeraden.

Zoals je in de moestuin kalender heb ik wel wat voor gezaaid in de glazen serre.DSC05962

Vorig jaar heb op ‘tuin en sfeer’ in Izegem een oesterplant gekocht.  Een leuke plant waarvan de blaadjes smaken naar oesters. ‘ vegetarische oesters’ dus.  Stekjes genomen … wie weet lukt het.

DSC05963

Het voorbije weekend zijn we in Oirschot (nederland) naar de groenmoesmarkt geweest.  Een beurs die helemaal over de moestuin handelt : GEEN hobbyserres, tuinmeubelen … maar 70 standen met groentenzaden,moestuinplanten , vergeten groenten, knolletjes …  Een ware schatkamer voor de moestuinier.  Uiteraard hebben we wat bijgekocht :

DSC05959

Oca, een klein, kleurrijk en smakelijk knolletje.

De Oca is een kruidachtige plant en eenvoudig te telen. Maar de knolvorming begint pas als de winter bij ons invalt. Alleen als we het groeiseizoen weten te verlengen met een kas of tunnel kan er worden geoogst.

Herkomst:
Oca is zoals vele knolgewassen afkomstig uit de Andes, in Ecuador en Peru. Een klein gewas dat in de bergen van Zuid Amerika tot op een hoogte van 3000 meter groeit! Al duizenden jaren worden ze er geteeld. Oorspronkelijk werd deze groente ter vervanging van de aardappel gebruikt.

Toepassing:
Oca wordt doorgaans verwerkt in verse salades, gekookt, frituren en soepen . Ook op de BBQ  kunnen de Oca’s, gewikkeld in aluminium, tussen de kolen gelegd worden.

Smaak:
De verschillend gevormde knolletjes hebben een aparte ‘fruitgroente smaak’. Ze zijn knapperig en kunnen zowel zoet als bitter zijn. De bittere smaak komt voor als er een teveel aan zogenaamd oxaalzuur wordt opgebouwd. Om dit te voorkomen kunnen de knolletjes enkele dagen in de zon gelegd, het teveel aan oxaalzuur wordt op die manier omgezet in suikers. Ook door koken verdwijnt oxaalzuur, het kookvocht moet dan afgegoten worden.

Crosne of Japanse Andoorn; delicatesse uit de moestuin

Crosne of Japanse Andoorn

Crosne zijn knolletjes in de vorm van kleine mini michelinmannetjes. Ze zien er wit en spiraalvormig uit. Oorspronkelijk komt crosne uit Noord-China maar gek genoeg heet deze plant Japanse andoorn. In België is deze groente vrij onbekend maar in delen van Frankrijk is het een bekende delicatesse. Crosne kan eenvoudig zelf in de moestuin worden gekweekt. Qua smaak zou je crosne kunnen omschrijven als een combinatie van bloemkool, schorseneer en artisjok.

 

 

Naast deze knolletjes heb ik ook  zaden bijgekocht : oa.

martin-amish-

Martin Amish  (struiktomaat) :  een productieve Roma-tomaat. Halfhoge groei, 3 trossen boven elkaar  (max 50-90 cm). Stevige , lang houdbare vruchten van ong. 100gr. Hoge ziekteweerstand, ongevoelig voor eindrot. Produceert weinig zaden  en is nogal droog van ‘vlees’.   Een tomaat om te drogen  … uit te proberen !

 

 

 

De aardappelen zijn aan het voor kiemen, de peultjes en de lage erwten zijn zo’n 5 cm hoog  en kunnen uitgeplant worden.

DSC05960

 

Patrick

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s