mijn lochting

moestuinieren, zelfvoorziening, dieren

Pancratius,Servatius,Bonifacius

1 reactie

IJsheiligen noemen we ze !  Een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen  van 12 tot en met 14 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het (voor)jaar waarop nog nachtvorst op kan treden.   We zijn gewaarschuwd …maw vorstgevoelige planten nog niet zonder bescherming buiten zetten.  Courgette, pompoen, tomaat, bonen, …  zijn zo’n groenten.  Ook aardappelen laat je best nog afgedekt met plastiek .  Na 15 mei kan het dan weg en kan je ze voor de eerste maal ophogen.

Ook de bloesems van fruitbomen zijn vorstgevoelig.  De bloei van peren, kersen, pruimen is over zijn hoogtepunt heen.  Kweepeer , appel en mispel  zijn nog in bloei en kunnen dus ten prooi vallen aan late vorst.

Een update van de tunnelserre : Na de oogst van de eerste bloemkolen zien we van links naar rechts :  spinazie, aubergines, spitskool, (gezaaid)radijs, (gezaaid)snijsla, wilde rucola,  laurier in potjes, krulsla, sjalot,  peterselie, venkel. (zaai/plantdata zie moestuin kalender)

DSC06138

van links naar rechts :  bloemkool ( klaar voor consumptie), aardpeer in pot, wortel, snijsla, dwergsla (little gem), wortel, puntpaprika, peterselie, peterselie, krulsla, ajuin, krulandijvie, radijs, oesterblad in pot.

DSC06137

In de glazen serre is de situatie als volgt :   tomaten  (coeur de beuf, trostomaat)  en nog vele bakken met voorgezaaide bloemen en groenten.

Ik heb ook een helper in de serre : een pad !  Ze houdt zich overdag schuil en gaat op rooftocht wanneer de avond valt. Met haar ( of ‘zijn’) kleverige dikke tong vangt ze (‘hij’) vooral insecten, spinnen, slakken of regenwormen.  Dus erg nuttig in de serre. Hopelijk blijft ze lang.  Toch maar voor een extra schuilplaatsje gezorgd.

DSC06142

In een vorige blog heb ik je een receptje gegeven voor ‘daslookpesto’.  Deze foto wou ik jullie niet onthouden : daslook in bloei !    Daarna verdwijnt hij terug onder de grond… tot volgend jaar

DSC06136

Tot volgende keer !

Patrick

Advertenties

One thought on “Pancratius,Servatius,Bonifacius

  1. Pingback: Vorstschade …. valt mee ! | mijn lochting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s