mijn lochting

moestuinieren, zelfvoorziening, dieren

Bladluizen bestrijden is niet zo moeilijk !

3 reacties

Bladluizen bestrijden is in feite niet zo moeilijk: je kunt al heel wat doen om een bladluizen plaag te voorkomen.

 1. Kweek sterke , goed verzorgde , planten. Bladluizen zitten liever op zwakke, zieke planten.
 2. Een variatie van planten in combinatie met sterk geurende planten houden bladluizen ook weg. Ze verdragen heel slecht de sterke geur die verspreid wordt door bieslook, citroenkruid, pijpajuintjes, look ..
 3. Let ook op de bemesting !  Te weinig bemesting geeft opnieuw zwakke planten (waar bladluizen dol op zijn)  Maar ook te veel bemesten zal met een grote zekerheid zorgen voor een bladluizenplaag.
 4. Een eenvoudig middel : maak een aftreksel ( gier )  van look (look zonder look), is een veel voorkomend plantje in mijn tuin) en besproei daarmee om de paar dagen de besmette planten.
 5. Er zijn een aantal natuurlijke vijanden van de bladluis die helpen om ze te verdrijven en uit te roeien. De belangrijkste daarvan is het lieveheersbeestje die onder andere leeft van deze kleine diertjes. De larve van een lieveheersbeestje eet gemiddeld 600 bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Dat helpt enorm! Maar mieren verzetten zich tegen het lieveheersbeestje en zullen de honingdauw en dus de bladluis beschermen. Er woedt een minuscuul gevecht in je eigen tuin! Naast lieveheersbeestjes zijn sluipwespen en hun larven de natuurlijke vijand van de bladluis. Ook zij voeden zich met de luis en kunnen worden ingezet als natuurlijk middel om luis tegen te gaan.Een andere natuurlijke vijand is de oorwurm. Deze eet naast bladluizen bovendien ook mijten, larven en eieren van insecten, kleine rupsjes en andere parasieten. Ook eten ze plantaardig voedsel zoals algen.

 

Veel groentenbedden staan zo goed als vol.  Vandaag nog de spruitkool geplant.  Over de plantjes zet ik een kooi van afsluitingsgaas om te voorkomen dat de katten ze uitgraven. Na enkele dagen plaats ik er dan een insectengaas over om de koolwitjes en de koolvlieg te vlug af te zijn !DSC06154

Ook steeds blijven zaaien (voorzaaien).  Zo heb je steeds plantgoed als plaats vrij komt. Sla, koolrabi, spitskool, rode biet, …  zijn voorbeelden.

Daar mijn aardbeien steeds meer plaats gaan innemen zal mijn aardappelbedje (nu A3) verdwijnen.   Daar ik toch geen grote hoeveelheden aardappelen kweek,  zocht ik een andere manier .  Toeval of niet in ‘Gardners world’  (tuinprogramma op BBC1)  werden aardappelen geplant in een zak, grote bloempot.  Dus ook ik heb dat gedaan op 28/4.   Een derde van de pot werd gevuld met compost.  3 aardappelen (ras Berber) per pot gepoot.  De planten zijn nu gegroeid tot boven de potrand, dus nu is het tijd om de potten volledig met aarde te vullen.

 

ecotuindagen2016_banner_hr

Ook ‘mijn lochting’ neemt deel aan de VELT eco-tuindagen.  Op zaterdag 4 juni van 13u tot 17u   en zondag van 10u tot 17u  kan je de tuin bezoeken.  Ik kijk er naar uit om jullie te ontmoeten !

Advertenties

3 thoughts on “Bladluizen bestrijden is niet zo moeilijk !

 1. Door een verkeerde instelling in het programma zijn de reacties die jullie gaven niet toegekomen. Dit euvel is hersteld ! Dus …. reageren maar !

  Like

 2. ik pas toch alle tips toe en toch nog behoorlijk veel last van bladluizen hoor… ik hoop dat de lieveheersbeestjes rap aan kinderen beginnen 😉
  misschien kom ik zaterdag wel eens kijken, ik ben zaterdag in omgeving kortrijk/Roeselare. veel succes met de tuindagen!

  Like

  • De natuur is onvoorspelbaar. Ook ik heb wat last van bladluizen, vooral op rode bessenstruiken. Ik ga ze te lijf met de gier en de lieveheersbeestjes doen (hopelijk) de rest. Een ‘plaag’ wordt het niet !

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s