mijn lochting

moestuinieren, zelfvoorziening, dieren

Koolvlieg maden zijn in actie !

Een reactie plaatsen

DSC06320

Enkele van mijn spruitkolen zien er triestig uit !   Ze staan nochtans onder gaas …

Normaal heb je geen last van de koolvlieg als je de koolsoorten onder gaas teelt…  toch is het mijn schuld : het gaas werd er pas na enkele dagen opgelegd waardoor de koolvlieg toch zijn kans gezien heeft.

De koolvlieg ziet er uit als een gewone vlieg. Deze legt haar eitjes dicht tegen de stam van een kool.  Eenmaal uitgekomen graven de wormpjes zich een weg naar de lekkere wortels van de plant. Een mooi gedekte tafel …  enkel een plant kan niet leven zonder wortels en gaat dood.  Als je de kolen uittrekt zie je duidelijk dat de worteltjes verdwenen zijn.

DSC06323

De 2de kool van links heeft blijkbaar de aanval overleeft en was reeds nieuwe wortels aan het maken.  Helaas wordt dat een zwakke plant die altijd problemen zal hebben bij het uitgroeien. Uittrekken  !

Jammer, niets anders te doen dan deze te vervangen door nieuwe. Het gaas gaat er nu wel onmiddellijk over !  En,   ieder nadeel heeft zijn voordeel, zo hebben we nu grotere planten en kleinere planten staan.  Dus spreiding van de spruitjes oogst !

DSC06324

 

Er is momenteel niet veel meer te doen in groententuin : wieden, wieden,  wieden … Oogsten : rode bietjes, sla, venkel, peultjes, erwtjes, wortelen, ui, …  en vooral niet vergeten op de open gekomen plaatsen nieuwe groenten te planten (bvb boontjes,  )  Ook het voorzaaien moet doorgaan : sla, bietjes, boontjes, …

In de serre is het vooral tomaten dieven ( de zijscheuten uit de bladoksels halen).

Als je meloenen staan hebt moet je ze ook toppen.  De hoofdrank van de plant vormt enkel mannelijke bloemen. Zoals je weet vormen deze bloemen geen vruchten, daarvoor heb je vrouwelijke bloemen nodig.  Bij het toppen na 2 blaadjes krijg je een eerste reeks zijranken.  Hierop zitten nog 80% mannelijke bloemen !  Wie nog meer vruchten wil topt deze ranken nog eens na 4 blaadjes. De dan gevormde zijranken hebben 50% mannelijke en 50% vrouwelijke bloemen.  Zo krijg je meer bevruchting en meer meloenen.  Enkele vergeten, maar lekkere rassen zijn ‘noire de carmes’ en de ‘honing meloen’.

                                      

 

noire de carmes                                                                               honing meloen

Deze informatie over meloenen  heb ik gekregen van José de Buck uit Bassevelde , die met zijn tuin ‘’t gegeten verleden’ een pionier was op het gebied van vergeten groenten en fruitrassen.  (Helaas is hij begin dit jaar onverwachts gestorven op 28 maart op 65 jarige leeftijd.  We hadden nochtans beloofd om contact te houden ….)

DSC06225

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s