mijn lochting

moestuinieren, zelfvoorziening, dieren

Mispels …

Een reactie plaatsen

Niet iedereen kent nog de mispel, nochtans  een prachtige struik (boom) om in je tuin te hebben.  De Mispel is een hoge struik (of kleine boom)  waarvan de bladeren langwerpig zijn.  De onderkant van de bladeren zijn voorzien van een witte vilt-achtige laag.  In mei bloeit hij met prachtige witte bloemen. Een mispel heeft een plaatsje in de zon of halfschaduw nodig. De vruchten groeien aan de takken die in de zon groeien.  Snoeien hoeft niet tenzij hij te groot wordt.

De vruchten zijn bruin en worden geoogst in november als er wat nachtvorst geweest is. (best allemaal plukken als er enkele afgevallen zijn)  Laten narijpen tot ze  zacht, doch niet rot, zijn.

Van de mispels kan je een lekkere gelei maken. Ikzelf gebruik het volgende recept :

500 g zeer rijpe mispels, in vieren gesneden
2 eetlepels sap van limoen
250 gram suiker

Doe de mispels met 1/4 liter water en 1 eetlepel citroensap in een pan, breng aan de kook en laat 1 uur zachtjes sudderen .
De tot moes gekookte mispels giet je in een kaasdoek en laat deze 24u uitlekken.
Meet het gefilterde sap af en reken 250 gram suiker ( 125g confituursuiker) per ½ liter sap.
Smelt de suiker met 1 eetlepel citroensap al roerend in een pan met dikke bodem, voeg het mispelsap toe en breng aan de kook, laat 15 minuten inkoken, schuim regelmatig af.
Vul, met heet water omgespoelde potten, sluit ze af met een schroefdeksel en zet ze omgekeerd op een doek om af te koelen.
Mispelgelei heeft een fijne, iets zure smaak en is lekker bij een kaas, bij wild ,bij  yoghurt  of gewoon op de boterham.

dsc07332

Links zie je rijpe zachte mispels, rechts harde mispels.  De harde mispels vries ik een dag in en laat ze dan ontdooien voor ik ze gebruik.

In de moestuin is het nu stil.  Weinig werk …  dus wandelend genieten van de mooie paddenstoelen  of schimmels.  Geniet je mee ?

dsc07335

dsc07340

dsc07337

dsc07338

dsc07342

Moest je de namen weten van de getoonde paddenstoelen of schimmels, laat het mij gerust weten. Je doet er mij een plezier mee !

Tot volgende keer !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s