mijn lochting

moestuinieren, zelfvoorziening, dieren

’t is zomer …

8 reacties

Of wat dacht je.  Bakken en braden in de zon. Het is echt ‘afzien’. Ook voor onze moestuin is het van het goede teveel …. en toch  geef ik enkel water in de serre.  Buiten niet.

Planten of buiten zaaien lukt natuurlijk niet.  Dus eventjes wachten tot het regent ….  Enkel voorzaaien in een tray in de serre, afgedekt met een jutezak lukt wel !  Zo heb ik rode bietjes voorgezaaid.  Links : na het zaaien wordt de tray afgedekt met een jutezak die ’s morgens en ’s avonds nat gemaakt wordt. Rechts :  Na het verschijnen van de plantjes wordt de jutezak op stokjes gezet zodat de zaailingen in de schaduw staan.

 

Wat oogsten wij nu :  broccoli, courgette, aardappel,gele biet, rode biet, koolrabi, reuze radijs, snijboon, tomaat.

 

De tomaten zijn dit jaar niet zo productief :   weinig bloemen en weinig bestuiving, dus weinig tomaten.  Aan wat het ligt weet ik niet. Jullie wel ?

De uien en de look waren dit jaar heel vroeg ‘rijp’.  Als 2/3 van het loof geel wordt, dan  kan je ze oogsten.  Enkele dagen laten liggen op het veld(je) , in bundels binden of vlechten en op een tochtige,droge plaats wegbergen.

Ook de fruitbomen doen het goed, ondanks de droogte. Hieronder : kiwi, vijg, kweepeer.

Veel plezier in de moestuin  en geniet van de zon  ! (met mate(n))

 

Patrick

Advertenties

8 thoughts on “’t is zomer …

 1. Dag Patrick

  Ook hier moeilijke tijden voor een tweede beurt. We zijn al anderhalve maand zelfbedruipend wat groenten en aardappelen betreft. De max. Maar je meot er wel voordurend als de kippen bij zijn.
  Ik had vorige week wortelen en bonen gezaaid. De wortelen zijn heel goed uitgekomen maar geen boon te zien. Vandaag, na een tip van nonkeltje, tweede poging. Een voortje maken, voor goed vullen met water en dan de boontjes erin. Hopelijk een succesverhaal.
  In de serre, zoete parika, pepers tomaten en komkommer. Super. Maar vooral van de augurk ben ik supertevreden. Smaakt in principe even als lekkerder dan komkommer en we leggen ze a volonté op in azijn en kruiden, al of niet zoetzuur. Samen met de geslaagde zilveruitjes een topper voor in de winter als gezonde snack.

  Nog veel moestuinplezier.

  gr
  Gerdy

  Like

  • Gerdy, is inderdaad moeilijk om buiten iets te zaaien. De tip met het vooraf vullen van voortjes met water kan inderdaad helpen. Toch zou ik ze nog afdekken met jutezakken en deze enkele dagen nat houden. Opkomst verzekert !

   Like

 2. Hoi Patrick, ik heb je blog weer graag gelezen en wat een mooie oogst heb je ondanks de droogte! Courgettes zijn altijd een dankbaar gewas hé, die geven bij mij ook eigenlijk altijd goed vrucht.

  Als ik jou uien zie ben ik bang dat mijn eerste poging van lenteuien in de tuin dit jaar niet helemaal gelukt is. Het loof is verdord maar ik heb geen idee hoe je kunt zien of het iets gedaan heeft in de grond of dat het nog hetzelfde is als hoe ik ze in april geplant heb…

  Over je tomaten, die van mij doen het dit jaar ook niet zo uitbundig als vorig jaar. Misschien dat het te maken kan hebben met het aantal insecten in je tuin om de bloemen te bestuiven, of dat het de afgelopen tijd veel heeft gewaaid? Andere factor zou het kalkgehalte in je grond kunnen zijn (maar dat heeft dan weer niet zoveel effect op de bloem/vruchtvorming volgens mij, maar meer op de gezondheid van de plant zelf).

  Gr. Paulien

  Like

  • Paulien, als het loof van de uien verdord is moet je ze wel rooien, anders schieten ze door en worden ze waardeloos. Normaal gezien staan uien na het groeien boven de grond als je ze niet te diep geplant hebt ( enkel het topje van het plantuitje boven de grond bij het planten.) Bij zaaiuien zie je inderdaad enkel na het oogsten hoe groot ze zijn.
   Een andere lezer meldt me dat tomaten minder bevrucht worden bij ‘heet’ weer omdat de insecten dan niet zo actief zijn. Zou ook kunnen. In mijn tuin zitten veel insecten en heel veel meesjes hoor !

   grt Patrkc

   Like

   • Hoi Patrick, ik zie nu pas je reactie op mijn reactie op jou blog, excuses voor de late reactie (ik was in de veronderstelling dat ik vanuit WordPress meldingen kreeg bij het ontvangen van een reactie maar ik heb het vinkje denk ik vergeten aan te kruisen).

    Ik heb denk ik geen zaaiuien geplant, ik moest de bolletjes met het topje idd net boven de grond planten worden volgens de beschrijving. Maar ik zal ze gaan rooien, want echt beter gaan ze er niet uit zien. Ik ben erg benieuwd naar de smaak. Wat gebeurd er als je doorgeschoten uien hebt, zijn ze dan niet te eten qua smaak?

    De theorie over de warmte en de activiteit van de insecten klinkt vrij logisch, die ga ik onthouden. Bedankt voor het delen!

    Like

 3. Je kan de bloemstengel verwijderen, maar de smaak is helemaal niet hetzelfde. Teveel stoffen uit de uienbol werden gebruikt om te kunnen bloeien …

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s