mijn lochting

moestuinieren, zelfvoorziening, dieren

’t Is weer voorbij, die mooie zomer !

4 reacties

Mij hoor je niet klagen over de zomer.   ’t Was mooi, zonnig, hogere temperaturen dan we gewend waren, minder regen, minder onkruid, ….  gewoon genieten, dat hebben we de voorbije maanden gedaan.  Jullie toch ook ?

In de moestuin hadden bepaalde gewassen het wel lastig :  bij mij zijn de struikboontjes, de boerentenen, de selder, …  volledig mislukt.   Andere gewassen zijn veel te vroeg rijp geworden : uien, look, sjalot, …  Ook in de serre zijn de tomaten veel vroeger rijp.

Maar toch, klagen doe ik niet …

Eventjes rondwandelen in de moestuin :

De boerentenen zijn mooi en hoog  gegroeid, veel blad maar GEEN bloemen.  Dus ook geen bonen.   De struikboontjes heb ik opnieuw gezaaid.  Waarschijnlijk nog een oogst voor de vorst op bezoek komt.

Staf’s spinazie had helemaal geen last van de droogte.  Gedurende de volledige         zomer hebben we ervan genoten.  Dat zal nog een tijdje doorgaan …    Echt een aanrader  voor iedereen.  Wie in de buurt woont kan bij mij zaden afhalen.  (Wel eventjes mailen vooraf.)  Onderaan zie je de gele biet (Burpees Golden), schorseneren en winterprei.

De pompoenen hebben het ook overleefd.  Enkel de valse meeldauw heeft ze nu te pakken gekregen.  Vroeger dan normaal, maar pompoenen zullen we hebben. Rechtsonder : Staf’s spinazie met erboven grove andijvie.

Nieuwe zaai : rode biet en knolraap.  De leeggekomen percelen worden nu reeds bedekt.  Perceel van de uien is bedekt met schapenmest, want volgend jaar komen hier de koolgewassen.

De laatste broccoli werd geoogst.  Courgette, pastinaak, witte koolrabi kunnen nog geoogst worden.  De spruitkool groeit als …. kool.

In de tunnelserre nog allerlei lekkers :

(bovenaan  van links naar rechts) : Pimiento del piquillo , aubergine, knolvenkel (pas geplant),  peterselie.

(links) kaboutermutsenpaprika, puntpaprika, wortelen.

(groot)  Cavallion

De Tomaten uit de glazen serre zijn reeds voor een deel gerooid.  Veel vroeger dan normaal,  maar ieder nadeel heeft zijn voordeel :   Ik kan die grond nu eens goed bemesten !

Een berg schapenmest lag klaar.  Eerst een geul spitten – mest erin – water geven – de aarde van de volgende geul erop.  Verder werken tot de mest op is (of de serre volledig bemest is)  Daarna zal ik er nog een laag goed verteerde compost op leggen. Dat ligt dan ook klaar voor volgend seizoen. Wel regelmatig nat maken of afdekken met plastiek.  De mest verteert dan beter.

Tomaten : liguria en anastomaat.  Sommgen wegen 500 gram.

DSC01116

Ik denk niet dat ik kan klagen …

Tot volgende keer.

Patrick

Advertenties

4 thoughts on “’t Is weer voorbij, die mooie zomer !

 1. hallo

  bedankt voor de interessante mails die we regelmatig krijgen, zelf ben ik geen facebooker, ik kan jammer genoeg niet liken.

  mag ik een vraagje stellen, want bij navraag hier in roeselare bij velters en volkstuinders kon niemand mij helpen met mijn probleem.7 ik heb twee kleine vijgenbomen in mijn voortuin, en voor het eerst dit jaar heeft één boom last van een soort schimmel, het zijn bruine stippen op het blad, en het lijkt heel erg op de schimmel die je kan zien op stokrozen, ik probeer die al jaren uit te roeien door alle aangetaste bladeren zo snel mogelijk weg te plukken, dit jaar had ik geeneens een stokroos, blijkbaar zit die schimmel in de bodem. ik zou niet graag met gif moeten spuiten, maar bestaat er een andere oplossing ?

  met dank voor uw aandacht en misschien kunt u mij een tip bezorgen ? ik ben afwezig tot volgende week, en ben niet ‘online’ op verlof, zodoende zal ik pas bij mijn thuiskomt eventueel nog kunnen antwoorden of bijkomende informatie geven

  groetjes marie blanche soens

  Like

  • Van een bevriende vijgen-liefhebber (wat een woord) kreeg ik volgend antwoord :

   “Tot nu toe heb ik nog nooit ziektes gekregen op vijgenboompjes. Ze krijgen, eens in de volle grond, niets meer van meststoffen noch water, zelfs in deze voorbije hitte.
   Heb je teveel stikstof gegeven of is het gewoon geen goed ras . Het ene boompje wel en het andere niet!
   Als er niks verandert, rooien en een ander zetten. Op magere grond.
   Veel succes.”

   Ik hoop dat je er iets mee bent.

   Like

 2. Ook hier al bij al tevreden over het seizoen.
  Pompoenen, courgette, paprika’s, tomaten, aubergine en knolselder in overvloed.
  Net zoals bij u deden de gewone selder en de struikbonen het niet goed.

  Onze zoon had een meloentje gekweekt wat ook gelukt is 🙂
  Bedankt voor je artikel!

  Like

 3. Wat een heerlijke tuin (en opbrengst) hebben jullie, genieten zeg. Leuk ook dat je ons zoveel laat zien met de foto’s, ik heb je blog weer graag gelezen!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s