mijn lochting

moestuinieren, zelfvoorziening, dieren

Laat de lente maar komen ….

1 reactie

Het kan niet lang meer duren ……… en dan wordt het echt lente. Vandaag was het een heerlijke dag, op een windstil plekje in de zon kon je je bijna voorstellen dat je gewoon in een tuinstoel een boek ging zitten lezen…maar als je niet in beweging bleef was het toch wel fris. Komende week gaat het ’s nachts nog wat vriezen, maar volgens de weerberichten wordt het daarna zachter.

DSC01596

Tijdens de winterperiode hebben we toch wat uitzonderlijke bezoekers gehad : naast de meesjes, de vinken, de heggemussen ,de tortels, de houtduiven en de roodborstjes hebben we ook een fazant, een grote bonte specht en … een halsband parkiet op bezoek gekregen.

Enkele weken geleden, je weet wel de ‘februari zomer’, liet het weer toe om lekker in mijn tuin aan de gang te gaan. Zo gezegd, zo gedaan, en zo is de tuin al bijna klaar voor het voorjaar! Nog enkele opruimingswerken en we kunnen ‘moestuinieren’
Maar nu is het nog aan de koude kant, vind ik. Dus met het grote zaaien (en planten) wacht ik nog maar even. Volgende week  wordt er droger weer voorspeld en gaan uien en sjalotten de grond in. De natuur laat zich toch niet opjagen. Het gaat straks allemaal ineens tegelijk, zal je zien.

its-march

In de glazen serre werden de  tuinbonen, erwten, peultjes, spitskool, bloemkool, rode bietjes, rucola  en nog wat bloemen voorgezaaid.  In de grond staan bloemkolen ( reeds 3 geoogst begin maart !), snijsla en (kleur)wortelen.

In de tunnelserre staan reeds wortels, spinazie, kervel en radijsjes mooi boven de grond. Sla en venkel werden er ook reeds geplant.  Ook staat er een bak tuinbonen te wachten om buiten uitgeplant te worden !

De tomaten en paprika’s werden reeds binnen voorgezaaid in een propagator (verwarmd kasje) en zijn nu reeds een eerste keer opgepot.

De aardappelen, ras ‘berber’, liggen, prachtig gekiemd, in de keuken te wachten tot ze geplant kunnen worden. Dat zal volgende week gebeuren in de moestuin van mijn dochter.  (Zelf heb ik daar geen plaats voor voorzien) Ze zullen wel nog afgedekt worden met gaatjesplastiek tegen de nachtvorst en ook wel om de grond wat te laten opwarmen in de (schaarse) zonnige momenten.

 

DSC01571

Jullie merken dat er toch reeds heel wat gebeurd is in en rond de moestuin.   Het meeste zaaien zal in april gebeuren, dan wordt de grond al wat warmer en zal alles vlugger kiemen.

Nu nog eventjes genieten van enkele foto’s .

Ook de moestuin kaffee’s starten terug eind maart.   Hopelijk ontmoeten we je dan .

 

Patrick

One thought on “Laat de lente maar komen ….

  1. Het werkt erg motiverend om weer aan de slag te gaan met het voorzaaien van groenten en fruit na het lezen van je blog. Dank voor het delen!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s