mijn lochting

moestuinieren, zelfvoorziening, dieren

Vlees roken

2 reacties

Eindelijk komt het ervan : een blog over het roken van vlees.  Niet zo moeilijk om zelf te proberen.  (op eigen verantwoordelijkheid)

Spek heeft in de tijd van diëten een negatieve reputatie.  Te vet, niet lekker, niet gezond ….  en nochtans door zelf te roken ben je in staat om de rooksmaak aan te passen en je eigen behoefte.  Dan blijkt het opeens verslavend !

Eerst moet je het buikspek pekelen.  De pekelmethode die ik met succes gebruik is een pekel maken met volgende basis :   ( voor 1 kg spek !)

  • een halve liter water .  Ook andere vloeistoffen kunnen : bvb thee,cider, bier, koffie.  Het hoeft niet gezegd : Deze vloeistoffen bepalen uitermate de smaak van het gerookte spek.
  • 45 g  zout  ( berekening : gewicht  vlees (1000 g) + gewicht vloeistof ( 500 g (0.5l)) x 0.03 ( 3%)   Ikzelf gebruik keukenzout .  Je MOET natuurlijk na het koud roken je vlees verwarmen tot 75°C om  alle bacteriën, die botulisme veroorzaken, te doden !   Om dit na-verwarmen uit te schakelen en zichzelf gerust te stellen kan men ook colorozozout  (nitrietzout)  gebruiken . ( te verkrijgen bij je slager)
  • 15 g suiker ( berekening : gewicht vlees + gewicht vloeistof x 0.01 (1 %)

Het spek en deze pekelvloeistof samen in een afsluitbare (plastieken) zak , in de frigo gedurende een 5-tal dagen laten liggen.  Iedere dag eens omdraaien.

DSC02783

Het vlees uit de pekel halen , afdrogen met keukenpapier .  Ikzelf laat het nof een dag drogen in de wind.

DSC02784

Het roken kan beginnen.  Met een zelfgemaakt rookkastje kom je al een heel eind.

DSC02785      

Een rookgenerator kan je makkelijk kopen op het internet , maar met een beetje creativiteit knutsel je ook zelf een rookpotje in elkaar.

rookgenerator

Het spek rook ik ongeveer 12 u. ( de rook generator 2 maal vullen met rookmot (beuk))

Het resultaat een lekker gerookt stukje spek !  maar ……

DSC02786

Niet vergeten :  Het gerookt spek nog in de oven  (90°) verwarmen tot een kerntemperatuur  bereikt is         van 75 °.   Pas dan is het klaar voor consumptie !

DSC02787

Nog eventjes laten afkoelen en smullen maar .

DSC02788

 

Patrick

ps  bovenaan vind je een nieuw tabblad (zelfvoorziening)  waar je alle basisrecepten vind.

2 thoughts on “Vlees roken

  1. Hallo Patrick ,
    ziet er lekker uit ! om te proberen !
    gr JP

    ________________________________

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s