mijn lochting

moestuinieren, zelfvoorziening, dieren

Tuin up-date : April

4 reacties

DE grasmaand : de grasgroei komt op gang.  Het lijkt al wat op lente, maar vergis je niet, de VORST is nog niet uit het land.  De ijsheiligen zijn nog niet voorbij ! En vooral  ” April doet wat hij wil ….

En toch zitten wij niet stil. In de glazen serre zaaien we reeds van begin april voor : koolrabi, spitskool, allerlei soorten bloemen, venkel, …  vanaf vandaag ook struikbonen, priestertenen, ….  Ook werden begin april de tomaten en paprika’s, pepers in de niet verwarmde glazen serre gezet.  Eerst een constructie gemaakt met plastiek , een soort serre in de serre, om toch zeker te zijn dat ze niet bevriezen.  Ook ’s nachts staan ze zo iets warmer.   Het lukt wonderwel (tot nu toe)

DSC02819

allerlei zaailingen

DSC02818

allerlei zaailingen

DSC02817

tomaten, pepers, paprika’s

 

De tunnelserre werd vernieuwd van plastiek. ( na 10 jaar mocht dit wel eens)  Hierdoor zijn we wat later met planten, zaaien begonnen.  Momenteel staat er sla (krop-en snijsla), wortelen(amsterdamse bak), rode biet, peterselie, spinazie (grote reuzen), bloemkool (4 jaargetijden), knolvenkel.

 

DSC02815

Buiten staat er reeds look ( ook voor de eerste keer ‘olifantenlook), rode en witte plantui, sjalot. Ook voorgezaaide … peultjes, doperwten , tuinbonen, koolrabi en spitskool…  onder  vogelnet.  De vele duiven en kraaien lusten immers ook wel een groen blaadje !

DSC02812DSC02813DSC02814

Ook aardappelen werden reeds geplant. Cornes de Gattes, een lekker ras dat het goed doet op zandgrond.

De vele bloeiende bloemen geven een overdaad aan kleuren in het voorjaar.

Wie ‘mijn lochting’ al bezocht heeft weet dat er massa’s daslook groeit .  Naast het gebruik in salades of pesto’s heb ik nu een recept geprobeerd vanuit  Zweden, waar daslook ook in grote hoeveelheden voorkomt.  ( In België is daslook een beschermde plant !) Het inleggen in een pekel van de ontluikende bloemknoppen is een lekkernij !

recept :

200g vers geplukte daslookknoppen, gespoeld onder koud water en uitgelekt.

200 ml pekelvloeistof (1 deel azijn, 1 deel suiker, 1 deel water), 2 laurierblaadjes, zwarte peperkorrels. Ingrediënten in een grote pan aan de kook brengen. Blijf roeren tot de suiker opgelost is.

Doe de daslookknoppen in bokaaltje, voeg 1 tlp zout bij en overgiet met de pekelvloeistof.

3 dagen in de frigo zetten voordat je de bloemkoppen gebruikt.

Je kan ze eten bij vlees (bbq) , in salades ….

Ze zijn tot 6 maand houdbaar.

 

 

 

Tot volgende keer !

Patrick

 

4 thoughts on “Tuin up-date : April

  1. Mooie foto’s!! Zal het recept ook zeker eens proberen! Tot hoors!!

    Like

  2. Opnieuw uit de startblokken geschoten 🙂
    Prachtige tuin!

    Like

Plaats een reactie